curriculum

hieronder vind je mijn curriculum
wat ik studeerde, waar ik werkte en wat ik nu doe


 over mij

Anje is virologe van opleiding en behaalde in 2004 een doctoraat in medische wetenschappen aan de KU Leuven. Tot 2014 werkte ze als coördinator wetenschapscommunicatie aan de KHLeuven. Sinds kort startte ze als freelance wetenschapscommunicator en is ze actief in de sector van het grafisch ontwerp en handmade printmaking. Naast wetenschap en vertaling van wetenschap naar het jonge en het brede publiek is ze ook passioneel in de weer met beeldende kunst, meerbepaald vrije grafiek.

In haar grafisch werk wordt Anje gedreven door kunst in wetenschap. Haar etsen en lino’s bieden een blik op het wonder van de natuur en zetten aan tot verwondering over het leven in al zijn facetten. Omwille van haar passie voor wetenschap en onderzoek is de taal van de wetenschap expliciet aanwezig in haar werk. Vaak dus zijn er sporen af te lezen van microscopische structuren, grafieken en tabellen, cellen en virussen, apparaten en voorwerken rechtstreeks geïmporteerd uit laboland. Ze hanteert hierbij een fascinerend kleurenpalet waarbij felle en contrasterende kleuren op een dynamische wijze in mekaar vervloeien.

Anje onderzoekt de wereld met de ogen van een onderzoeker. Dat is haar natuur. Haar uitvalsbasis is verwondering. Ze analyseert haar omgeving microscopisch. Details worden uitvergroot en in een nieuwe context geplaatst. De drager is zink. Of koper. De boodschap ontstaat bij het drukken. Superponerende afdrukken zorgen telkens voor een andere invalshoek en zetten aan tot nadenken. Woorden, cijfers en andere symbolen ontbreken hierbij niet. Zo verlenen woord en beeld mekaar betekenis.

Ook taal en poëzie liggen in Anje's interessegebied. Ze houdt een blog bij, werkt aan een boek, schrijft poëtische teksten die ze ook weergeeft via haar etsen en postkaarten.

Anje leerde de knepen van de ‘keuken’ van de vrije grafiek in Atelier 7 van Paul Van Eyck. Zij startte haar opleiding aan het SLAC in 1998. De stapstenen waren 2 jaar middelbare graad (Siongers), 3 jaar hogere graad vrije grafiek (Van Eyck), 2 jaar hogere graad toegepaste grafiek en reklamedrukkunst (Vranckx en Geukens). In 2009-2010 volgde Anje 1 jaar hogere graad vrije grafiek in het atelier van Benoni Vansteenlandt. Tussendoor nam ze deel aan diverse workshops (Everaert, Rooms, Tolboom, Van Engeland, Boegh, Miyoshi...) ondermeer in Atelier Blauwhof in Kessel. Vanaf 2010 startte Anje met BioArt via dewelke ze etsen, illustraties en workshops creëert op vraag en op maat. Eerst in bijberoep, sinds 2016 in hoofdberoep. In 2016-2017 vervolgt ze haar opleiding aan de Academie van GentKamer 108 (Everaert, Ivaneanu, Van Lancker) waar ze zich verder specialiseert in non-toxic printmaking.


reflectie

Kunst en wetenschap.
2 werelden in 1 leven. 
2 werelden. Hoewel verscheiden ook gelijkend. Evenveel verschillen als parallellen. Boeiend.
Vooral omwille van de kruisbestuiving.
Een krachtig proces.

En wat ben ik nu?
Wetenschapper?

Kunstenaar? 
Of geen van beide?
Iets tussen de twee in misschien.


Een zelfbedachte term.
Scientific Printmaker.
 

template by JStemplates.com